به گزارش سازمان جهانی گمرک، این عملیات که در پنج منطقه کلیدی اروپای شرقی، آفریقای غربی، آسیا و اقیانوسیه، آمریکای جنوبی و مدیترانه انجام شد، گام مهمی در مبارزه جهانی با جرایم مالی بود و نتایج اجرایی قابلتوجهی و اصلاحات نظارتی سیستماتیک را به دنبال داشت.
گمرک، واحدهای اطلاعات مالی و پلیس 39 عضو سازمان جهانی گمرک، به عملیات مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم به رهبری این سازمان در سال 2024 پیوستند، ازجمله آرژانتین، استرالیا، بنگلادش، بوتان، برزیل، بلغارستان، کامرون، کیپورد، شیلی، کلمبیا، کنگو، قبرس، جمهوری دموکراتیک کنگو، اکوادور، فیجی، یونان، گویان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، کره جنوبی، کوزوو، لیبریا، مالدیو، مالت، مونتهنگرو، نپال، نیوزلند، مقدونیه شمالی، پاناما، پاپوآ گینهنو، پاراگوئه، پرو، صربستان، سنگاپور، اسپانیا، سورینام و اروگوئه.
این عملیات مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم منجر به توقیف بیش از 267 میلیون دلار داراییهای غیرقانونی، ازجمله پول نقد اعلام نشده، طلا، فلزات گرانبها، سنگهای قیمتی و کالاهای مشکوک شد.
مقامات 84.12 میلیون دلار ارز اعلام نشده و 85.4 میلیون دلار کالاهای مشکوک را رهگیری کردند و شبکههای پیچیده جرایم مالی را از بین بردند.
تیمهای عملیاتی 858.73 کیلوگرم طلا، 39 کیلوگرم رادیوم و 1733 تن فلزات گرانبها دیگر را توقیف کردند که نشان دهنده افزایش استفاده از کالاهای با ارزش برای دور زدن نظارتهای مالی است.
این عملیات همچنین منجر به توقیف 45.82 تن مواد مخدر، 97 تن مواد شیمیایی پیش ساز، 45258 سلاح سبک و 23.5 تن مواد منفجره شد که بر ارتباط قوی بین جریانهای مالی غیرقانونی و جرایم سازمانیافته فراملی تأکید میکند.
مقامات ۲۶۷ نفر را دستگیر کردند، ازجمله پیکهای نقدی و افرادی که بهعنوان تسهیلکنندگان کلیدی در شبکههای جهانی پولشویی شناسایی شدند.
مکانیسمهای تبادل اطلاعات نقش تعیینکنندهای ایفا کردند و منجر به 11 مورد توقیف موفقیتآمیز فرامرزی و هفت دستگیری برجسته شد.
تبادل 1338 گزارش اطلاعاتی بین آژانسها، 146 کشف مشترک و 167 تحقیق بین سازمانی را امکانپذیر و اثربخشی همکاری بین سازمانی را در مبارزه با جرایم مالی تقویت کرد.
فراتر از اقدامات اجرایی، این عملیات منجر به اصلاحات قابلتوجه سیاستها با هدف تقویت چارچوبهای ملی مبارزه با پولشویی شد.
تحقیقات، آسیبپذیریهایی را در مقررات کنترل پول نقد و رویههای واردات طلا نشان داد و چندین حوزه قضایی را بر آن داشت تا نظارت را تشدید کنند و حفرههای نظارتی را که قبلاً توسط شبکههای جنایی مورد سوءاستفاده قرار میگرفت، ببندند. این تغییرات نظارتی، انعطافپذیری نهادی را افزایش میدهد و به یک سیستم امنیت تجارت جهانی قویتر کمک میکند.
عملیات ۲۰۲۴ بار دیگر بر نقش حیاتی اقدامات اطلاعات محور در مقابله با جرایم مالی تأکید کرد. سازمان تجارت جهانی و شرکای آن با تقویت همکاریهای فرامرزی، به اشتراکگذاری اطلاعات در زمان واقعی و پاسخهای عملیاتی هماهنگ، شبکههای پولشویی فراملی را بهطور قابلتوجهی تضعیف کردهاند. این نتایج بر نیاز مبرم به سرمایهگذاری مداوم در ظرفیتسازی، همسویی نظارتی و نوآوریهای فناوری تأکید میکند تا اطمینان حاصل شود که سازمانهای اجرایی از تهدیدات جرایم مالی در حال تحول جلوتر هستند.
کلمات کلیدی :
سازمان جهانی گمرکشبکههای پولشوییمبارزه با جرایم مالیاگمونتاینترپل