به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، همزمان با اجرای طرح نشان دار کردن مالیات گزارش های میدانی و بررسی ها حاکی از کاهش چشم گیر فرارهای مالیاتی و پولشویی در بخش های مختلف اقتصاد کشور است و آمارها نشان می دهد که بخش زیادی از این فرارهای مالیاتی صرف توسعه و رونق مناطق محروم کشور و همچنين تکمیل پروژههای نیمه تمام در حوزه های آموزشی، ورزشی، تفریحی و عمرانی می شود.
طبق آخرین آمارهای اعلام شده از سوی کارشناسان اقتصادی در حوزه مالیاتی اجرای طرح نشان دار کردن مالیات به عنوان یک ابتکار مالیاتی دولت در زمینه گسترش مشارکت مردم در فرآیند تخصیص مالیات و ایجاد شفافیت در هزینهکرد مالیات برای مودیان شده است.
حسینزاده کارشناس اقتصادی در این خصوص گفته است: شفافیت به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر فرار مالیاتی عمل می کند و این موضوع در طرح نشاندار کردن مالیات به خوبی پیادهسازی شده است و وقتی مردم با این طرح پایان یافتن پروژههای انتخاب شده توسط خودشان را ببینند که چگونه با مالیات پرداختی خود، پروژه زیربنایی و رفاهی انتخاب شده به بهرهبرداری میرسد.
وی ادامه داد: در سالهای آینده مودیان با انگیزه بیشتری مالیات خود را پرداخت خواهند کرد و حاکمیت قانون به طور کامل در نظام مالیاتی برقرار خواهد شد.
این کارشناس مسائل اقتصادی در رابطه با رویکرد جدید نظامات مالیاتی در دنیا در جهت افزایش تمایل مردم در زمینه پرداخت مالیات گفت: در سالهای اخیر، دولتها در سراسر جهان استراتژیهای نوآورانهای را برای افزایش مشارکت و همکاری مودیان مالیاتی در فرآیند جمعآوری مالیات بررسی کردهاند. یکی از این رویکردها ایجاد شفافیت در مصرف مالیات و ارائه اطلاعات کامل به مودیان مالیاتی در مورد نحوه خرج مالیات آنها است. سازمان امور مالیاتی دولت چهاردهم علاوه بر ایجاد شفافیت کامل در زمینه مصارف مالیات، یک گام جدید نسبت به تخصیص مالیات پرداختی نیز برداشته است.
وی در رابطه با طرح سازمان امور مالیاتی در زمینه انتخاب مودیان جهت نحوه مصرف مالیات در تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم گفت: ایران با ارائه طرحی برای تخصیص مالیات توسط خود مودی مالیاتی، گامی مهم در مسیر افزایش اطلاعات مودیان از نحوه هزینهکرد مالیات برداشته است که به مودیان مالیاتی این امکان را می دهد تا نحوه تخصیص مالیات خود را به پروژه ها و بخش های خاص انتخاب کنند. این ابتکار نه تنها سطح جدیدی از شفافیت را ایجاد کرده است، بلکه به مودیان مالیاتی احساس مالکیت و کنترل بر فرآیند تخصیص مالیات داده است.
این کارشناس اقتصادی در رابطه با مزایای مهم و راهبردی طرح نشاندار کردن مالیات اظهار کرد: طرح نشاندار کردن مالیات دارای چندین ویژگی کلیدی است که به موفقیت آن کمک کرده است؛ اولین ویژگی آن در بحث شفافیت کامل منابع و مصارف مالیاتی است. مودیان مالیاتی نسبت به نحوه تخصیص و هزینه مالیات خود کاملاً دید دارند.
او بیان کرد:دومین و کلیدیترین مزیت نیز مبتنی بر اعطای قدرت انتخاب به مردم در تعیین نحوه مصرف مالیات است. مودیان مالیاتی می توانند بر اساس اولویت ها و ارزش های خود، انتخاب کنند که به کدام پروژه ها و بخش ها مالیات خود را تخصیص دهند. دولت با مشارکت دادن مردم در تخصیص فرآیند مالیاتی به نوعی در خصوص تخصیص و استفاده از درآمدهای مالیاتی پاسخگویی ایجاد کرده است و همچنین مودیان نیز ارزشهای مدنظر خود را در جهت تخصیص مالیات پرداختی به پروژههای عمرانی و مکان آنها اولویت خواهند داد.
وی گفت: عمل مشارکت شهروندان در تخصیص مالیات، همکاری بین مودیان مالیاتی و دولت را تقویت می کند. مالیاتدهندهای که مزایای مشارکت را می بیند، با میل خود پرداخت به موقع و کامل مالیات را رعایت می کند.
او بیان کرد: شفافیت باعث ایجاد حسن نیت و روحیه جمعی حامی توسعه ملی می شود. شفافیت به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر فرار مالیاتی عمل می کند و این موضوع در طرح نشاندار کردن مالیات به خوبی پیادهسازی شده است و وقتی مردم با این طرح پایان یافتن پروژههای انتخاب شده توسط خودشان را ببینند که چگونه با مالیات پرداختی خود، پروژه زیربنایی و رفاهی انتخاب شده به بهرهبرداری میرسد؛ در سالهای آتی با انگیزه بیشتری مالیات خود را پرداخت خواهند کرد و نسبت به جلوگیری از فرار مالیاتی، هیچ همکاری با فراریان مالیاتی نخواهند داشت و در آنجا حاکمیت قانون به طور کامل در نظام مالیاتی برقرار خواهد شد.
گفتنی است پیش از این هم مستوفی مدیرعامل مرکز بازرسی سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرده بود که ۵۱۹ مؤدی مشکوک به پولشویی در هفتماهه امسال شناسایی شده است.
وی ادامه داد: اجرای طرح نشان دار کردن نقش بسیار موثری در کاهش فرارهای مالیاتی و اجرای این طرح می تواند زمینه ساز کاهش پولشویی در بخش های مختلف شود.
کلمات کلیدی :
مالیاتکاهش پولشوییفرارهای مالیاتی