دکتر وحید شقاقی شهری عضو هیئتعلمی دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفتوگو با جامجم با بیان اینکه قوانین مبارزه با فساد اثرگذاری مثبتی دارند اما راهکار کنترل فساد نیست، افزود: این نوع قوانین بهصورت ابرازی، خوداظهاری و اعلامی است و پاسخگوی نیاز کشور نیست؛ اگر میخواهیم مسئله رانت و فساد را حل کنیم، باید حکمرانی ریال اجرایی شود و گردش پولی در کشور کاملاً شفاف و مبتنی بر اسناد مثبته باشد.
وی ادامه داد: تا زمانی که نتوانیم بهصورت ریشهای این امر را اجرایی کنیم با اعلام ثروت و دارایی مسئولان مشکل فساد حل نخواهد شد.
شقاقی با بیان اینکه هیچ کجای دنیا مبارزه مستقیم با فساد اقتصادی را انجام نمیدهند، اضافه کرد: در همه کشورها گردش مالی اشخاص کاملاً شفاف است؛ یعنی اگر پولی بهحساب شخصی واریز شود او باید اعلام کند که این پول از کجا آمده و منشأ آن کجاست و اگر نتواند این موضوع را اثبات کند، به منزله پولشویی قلمداد میشود.
این استاد اقتصاد دانشگاه تأکید کرد: چند سال گذشته یک سامانه برای اعلام دارایی مسئولان رونمایی شد و مسئولان دارایی خود را در این سامانه اعلام میکنند اما این سامانهها راهکار اساسی برای مبارزه با فساد نیست، البته آن را تقویت کردند و الزامات بیشتری دارد اما راهحل فساد در کشور فقط شفافیت حداکثری مبتنی بر حاکمیت ریال و اجرای قانون مبارزه با پولشویی است.
دکتر شقاقی شهری گفت: در دنیا حتی افراد برای انتقال یا برداشت پول از حساب خود باید سند مثبته ارائه دهند که این مبلغ را برای چه کاری میخواهند و برای چه فعالیت اقتصادی است.
وی افزود: اگر گردش ریال در کشور از کانال شبکه بانکی مبتنی بر اعلام منشأ پول باشد میتوانیم رانت و فساد را کنترل کنیم؛ آن زمان هیچگونه فسادی در هیچ سطحی، بهخصوص سطوح مقامات و مسئولان نخواهیم داشت.
این استاد اقتصاد دانشگاه با تأکید بر اینکه قوه قضاییه برای مبارزه با فساد باید با عزم جدی، حاکمیت ریال را پیگیری کند، افزود: این موضوع نهتنها در حوزه فساد بلکه در حوزههای دیگر نیز به کشور کمک خواهد کرد و جلوی نوسانات بازارها، سوداگریها و سفتهبازیها را میگیرد و بهنظام مالیاتی کمک خواهد کرد.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: هر روز در فضای مجازی شایعهای در مورد فسادی مطرح میشود درحالیکه نمیدانیم این اخبار درست است یا نه اما این اخبار در فضای مجازی پمپاژ میشود که فلانی این میزان ثروت دارد یا این میزان رانت برده که خیلی از اینها ممکن است صحت هم نداشته باشند ولی این امر ادراک فساد را افزایش میدهد و باعث افزایش بیاعتمادی در جامعه میشود، حتی وقتی قوه قضاییه بررسی میکند، متوجه میشود که صحت نداشته و دروغین بوده است.
کلمات کلیدی :
کنترل فسادپولشوییسامانه اعلام دارایی مسئولان