شنبه 1 دی 1403   16:13:59
نام ارسال کننده :
ایمیل ارسال کننده:
نام دریافت کننده :
ایمیل دریافت کننده :
موضوع ایمیل :
کد تصویری :
اخبار بین الملل
سه‌شنبه، 17 مهر 1403 | 09:04:12

گروه ویژه اقدام مالی آمریکای لاتین GAFILAT

گروه ویژه اقدام مالی آمریکای لاتین (GAFILAT) یک سازمان بین‌دولتی و یکی از گروه‌های منطقه‌ای FATF است که ۱۸ کشور را از آمریکای جنوبی، مرکزی و شمالی گرد هم می‌آورد. GAFILAT برای جلوگیری و مبارزه با پولشویی، تأمین مالی تروریسم و تأمین مالی گسترش سلاح‌های کشتارجمعی، از طریق تعهد به بهبود مستمر سیاست‌های ملی در برابر این آفت‌ها و تقویت مکانیسم‌های مختلف همکاری بین کشورهای عضو ایجاد شد.

پیشینه
این گروه به طور رسمی به‌عنوان گروه اقدام مالی آمریکای جنوبی (GAFISUD) در ۸ دسامبر ۲۰۰۰ با امضای یادداشت تفاهم نمایندگان دولت‌های ۹ کشور شامل: آرژانتین، بولیوی، برزیل، شیلی، کلمبیا، اکوادور، پاراگوئه، پرو و اروگوئه ایجاد شد. 
با ورود کشورهای آمریکای مرکزی و کارائیب، روند امضای اصلاحیه یادداشت تفاهم به‌منظور پوشش مناطق جغرافیایی اعضای جدید در جلسه عمومی نمایندگان کشورهای مؤسس در سال ۲۰۱۵ آغاز شد و نام گروه به GAFILAT به طور رسمی تغییر یافت.

اعضاء و ناظران
۱۸ کشور شامل: آرژانتین، بولیوی، برزیل، شیلی، کلمبیا، کاستاریکا، کوبا، اکوادور، السالوادور، گواتمالا، هندوراس، مکزیک، نیکاراگوئه، پاناما، پاراگوئه، پرو، جمهوری دومینیکن و اروگوئه کشورهای عضو GAFILAT را تشکیل می‌دهند.
حوزه‌های قضایی ناظر GAFILAT شامل: کشورهای کانادا، فرانسه، آلمان، پرتغال، اسپانیا و آمریکا می‌شود و سازمان‌های ناظر عبارت‌اند از: گروه آسیا/اقیانوسیه در زمینه پولشویی (APG)، بانک توسعه بین آمریکایی (IADB)، صندوق بین‌المللی پول (IMF)، اینترپل، دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC)، کمیته شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه تروریسم، کمیته بین آمریکایی علیه تروریسم CICTE(OAS)، بانک جهانی و کمیسیون کنترل سوءمصرف مواد مخدر بین آمریکایی (CICAD).
همچنین GAFILAT در جلسات گروه اگمونت، گروه آسیا و اقیانوسیه در مورد پولشویی (APG)، کارگروه اقدام مالی کارائیب (CFATF) و بازار مشترک جنوب (MERCOSUR) به‌عنوان ناظر شرکت می‌کند.
 GAFILAT وضعیت عضو وابسته FATF را به‌دست آورده است و در تدوین، بررسی و اصلاح تصمیمات این مجموعه شرکت می‌کند.

چشم‌انداز و ارزش
در چشم‌انداز GAFILAT آمده است: 
«یک نهاد فنی منطقه‌ای با دید و نفوذ در شبکه جهانی مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم باشد که اعضای خود را قادر می‌سازد تا به سطوح بالایی از اثربخشی سیستم‌ها برای مبارزه مشترک با پولشویی، تأمین مالی تروریسم و گسترش سلاح‌های کشتارجمعی دست یابند.»
همچنین ارزش‌های این گروه عبارت‌اند از: «یکپارچگی و شفافیت، رهبری، تعهد، همکاری، مسئولیت‌پذیری و شمول، ظرفیت، کارایی و اثربخشی و حرفه‌ای بودن فنی.»

مأموریت
ترویج پیاده‌سازی و تقویت سیستم‌های مؤثر برای پیشگیری، شناسایی و سرکوب پولشویی، تأمین مالی تروریسم و گسترش سلاح‌های کشتارجمعی، به‌منظور کمک به رشد منطقه‌ای، شفافیت و حفاظت از یکپارچگی اجتماعی - اقتصادی کشورهای عضو تحت یک روند بهبود مستمر، مأموریت GAFILATاست.

ابزارهای اصلی
GAFILAT از اعضای خود در تطبیق ۴۰ توصیه FATF و ایجاد یک سیستم منطقه‌ای برای جلوگیری از پولشویی و تأمین مالی تروریسم حمایت می‌کند و ابزارهای اصلی این گروه برای کمک به کشورها، اقدامات آموزشی و کمک فنی (از طریق تهیه راهنماها، گزارش‌ها و اسناد پشتیبانی) و ارزیابی‌های متقابل است.
GAFILAT  آموزش مقامات دولتی کشورهای عضو را تسهیل می‌کند. این فعالیت‌های آموزشی به مرتبط‌ترین مسائل در پیشگیری و مبارزه با جرایم سازمان‌یافته می‌پردازد. کشورها و سازمان‌های ناظر نقش اساسی در حمایت از توسعه فعالیت‌های آموزشی و کمک‌های فنی ایفا می‌کنند که همراه با ظرفیت‌ها و تجربه کشورهای عضو و اعضای دبیرخانه اجرایی، ابزاری اساسی برای GAFILAT است.
این سازمان، هر ساله سمینار آموزشی ارزیابان برای مقامات دولتی کشورهای عضو برگزار می‌کند تا بتوانند عضو تیم ارزیابی متقابل GAFILAT شوند. علاوه بر محتوای ۴۰ توصیه FATF و یادداشت‌های تفسیری آنها، روش ارزیابی انطباق فنی و اثربخشی، تکنیک‌های مصاحبه و روش‌های نوشتن گزارش ارزیابی، در این سمینار آموزش داده می‌شود. 

گروه‌های کاری
برای توسعه کارها و پروژه‌های مختلف، کارگروه‌هایی از نمایندگان کشورهای عضو تشکیل شده و توسط دبیرخانه اجرایی حمایت می‌شود. این گروه‌ها مسئول ایجاد نهاد‌های اساسی برای تهیه و تحقق اهداف تعیین شده در برنامه‌های اقدام سالانه هستند. اقدامات آنان منوط به تصویب مجمع‌عمومی نمایندگان است. 
این گروه‌ها عبارت‌اند از:
-گروه کاری پشتیبانی عملیاتی GTAO
کارگروه پشتیبانی عملیاتی (GTAO) پیشنهادهایی را برای فعالیت‌های مرتبط با موضوعات مرتبط تهیه می‌کند تا برای تصویب به مجمع‌عمومی نمایندگان ارائه شود.

- شبکه بازیابی دارایی RRAG 
شبکه‌ای از کشورهای عضو GAFILAT و سایر بازیگران کلیدی است که هدف آن تبادل اطلاعات و تسهیل در شناسایی و مکان‌یابی دارایی‌ها، محصولات یا ابزارهای جرم با هدف بازیابی است.
بخشی از تعهدات شبکه، این است که باید خود را به‌عنوان یک مرکز تخصصی در همه جنبه‌ها برای پیگیری عواید حاصل از جرم، ترویج تبادل اطلاعات، تسهیل کمک‌های حقوقی متقابل، به اشتراک گذاشتن شیوه‌های مناسب، دانش و تجربیات با مقامات ذی‌صلاح ملی در شناسایی و بازیابی دارایی‌های مرتبط با اعمال غیرقانونی، تثبیت کند.

- گروه تحلیل ریسک  GTAR
گروه تحلیل ریسک GTARموضوعات زیر را تدوین می‌کند که نتایج آن برای تصویب به مجمع‌عمومی نمایندگان ارائه می‌شود:
-شناسایی و ارزیابی خطرات مرتبط با ML/FT/PF؛
-پیاده‌سازی رویکرد مبتنی بر ریسک (RBA)؛
-شناسایی تهدیدها و آسیب‌پذیری‌های منطقه‌ای و زیرمنطقه‌ای؛
- درمان خطرات ML/TF/PF در سطح منطقه؛
- پرداختن به خطرات مرتبط با استفاده از فناوری‌های جدید و تقویت اجرای اقدامات پیشگیرانه؛
-نظارت با رویکرد ریسک محور.

- کارگروه آموزش و توسعه GTCD
کارگروه آموزش و توسعه (GTCD) به موضوعاتی زیر می‌پردازد:
۱. آموزش: شناسایی نیازها از نظر آموزش و کمک فنی، برنامه‌ریزی فعالیت‌های آموزشی سالانه و انجام ارزیابی دوره‌ای از آنها؛
۲. پروژه‌های خاص: پیشنهاد انجام پروژه‌های مطالعاتی، تحلیلی و توسعه نهادی بر اساس نیازهای شناسایی شده بر اساس نتایج ارزیابی‌های متقابل و تشخیص نیازهای آموزشی و کمک‌های فنی به مجمع‌عمومی؛
۳. پروژه‌های همکاری: ارزیابی امکان ایجاد و توسعه پروژه‌های کاری مشترک با کشورهای ناظر و سازمان‌های مرتبط و ارائه اطلاعات به‌روز و شفاف در مورد پیشرفت و نتایج این فعالیت‌ها؛
۴. سیستم اطلاعاتی و ارتباطی: حفظ یک سیستم اطلاعاتی دائمی GAFILAT که متشکل از کتابخانه مجازی با اسناد راهنما، شیوه‌های مناسب تجزیه‌وتحلیل تهدیدات منطقه‌ای و اسناد راهبردی است که به تقویت ظرفیت‌های کشورها کمک می‌کند و وب‌سایت را با فعالیت‌ها و اقدامات سازمان به‌روز نگه می‌دارد.

-کارگروه ارزیابی متقابل GTEM
مسئول تجزیه‌وتحلیل فرآیند و روش ارزیابی همچنین تهیه گزارش‌های پیشرفت انجام شده در چهارچوب فرآیندهای نظارتی است. اهداف آن عبارت‌اند از:
- پیشنهاد به‌روزرسانی برای روش ارزیابی، رویه و تقویم آن؛
- بررسی کیفیت و سازگاری گزارش‌های ارزیابی متقابل GAFILAT؛
- بررسی کیفیت و سازگاری گزارش‌های نظارتی؛
- پیشنهاد اعمال رژیم تحریمی مرتبط با فرآیندهای نظارتی؛
- ترویج آموزش ارزیابان در منطقه با حفظ استانداردهای بین‌المللی در ارزیابی‌های متقابل.

- گروه ویژه تأمین مالی تروریسم GTFT
این گروه کاری کلیه اقدامات مربوط به پیشگیری و مبارزه با تأمین مالی تروریسم را برعهده دارد که شامل موارد زیر است:
- توسعه مطالعات در مورد مقررات مربوط به تروریسم و تأمین مالی تروریسم در منطقه همچنین شناسایی اقداماتی که باید توسط کشورهای عضو سازمان در این زمینه اجرا شود؛
- پیشنهاد فعالیت‌های آموزشی و کمک‌های فنی در مورد پیشگیری و مبارزه با تأمین مالی تروریسم و سایر موضوعات مرتبط با آن؛
- امکان‌سنجی ایجاد مکانیسم‌های تبادل اطلاعات بین کشورهای عضو GAFILAT همچنین سیستم‌های نظارت بر اطلاعات که امکان شناسایی شاخص‌های ریسک در این زمینه را فراهم می‌کند؛
- مطالعه برای ایجاد مکانیسم‌هایی برای شناسایی مسافران پرخطر در منطقه؛
- ایجاد مکانیسم‌هایی برای حمایت از کشورهای عضو GAFILAT در جلوگیری از تأمین مالی تکثیر سلاح‌های کشتارجمعی (PF).

برنامه راهبردی ۲۰۲۵ - ۲۰۲۰
برنامه راهبردی ۲۰۲۵-۲۰۲۰ سازمان منطقه‌ای GAFILAT شامل فعالیت‌های برنامه‌ریزی‌شده در چهار محور است:
۱) بهبود انطباق با استانداردهای بین‌المللی و اثربخشی سیستم‌های AML/CFT/FPWMD (مبارزه با پولشویی، تأمین مالی تروریسم و تأمین مالی اشاعه سلاح‌های کشتارجمعی)؛
۲) ارائه آموزش و کمک فنی AML/CFT به کشورهای عضو؛
۳) ارتقاء و به‌روزرسانی فناوری؛
۴) مشارکت فعال در شبکه جهانی.
در هعمین چهارچوب به دنبال موارد زیر است: 
- کمک به بهبود صلاحیت‌های منطقه که در نتایج انطباق فنی و اثربخشی سیستم‌های AML/CFT منعکس شده است؛
- تقویت سازمان، به‌گونه‌ای که بتواند با چالش‌های AML/CFT منطقه مقابله کند؛
- اولویت‌بندی منابع در آموزش به‌منظور بهبود اثربخشی سیستم‌های AML/CFT؛
- ترویج مشارکت سازمان و اعضای آن در شبکه جهانی؛
- دستیابی به شناخت بین گروه‌های ذی‌نفع، شهروندان و دولت در مورد اهمیت سیستم‌های مؤثر مبارزه و مقابله با پولشویی.


نمودار سازمانی GAFILAT 


تارنمای گروه گافیلات:
WWW.gafilat.org
 
کلمات کلیدی : گروه ویژه اقدام مالیگروه ویژه اقدام مالی آمریکای لاتینGAFILATپولشوییتأمین مالی تروریسمتأمین مالی تروریسم آمریکای لاتینتروریسم آمریکای لاتین
 
امتیاز دهی
 
 

نسخه قابل چاپ