پنجشنبه 1 آذر 1403   10:04:01
نام ارسال کننده :
ایمیل ارسال کننده:
نام دریافت کننده :
ایمیل دریافت کننده :
موضوع ایمیل :
کد تصویری :
اطلاع رسانی
چهارشنبه، 30 آبان 1403 | 12:16:15

مقابله با تأمین مالی تروریسم  Countering Financing of Terrorism

تعریف تأمین مالی تروریسم  
امروزه مقابله با تروریسم یکی از دغدغه‌های اصلی جامعه جهانی است. از این‌رو راهکارهای مختلف سیاسی، نظامی و حقوقی در این زمینه طراحی و اجرا می‌شود. یکی از راهکارهای مورد توجه که در اسناد بین‌المللی نمود زیادی پیدا کرده، مقابله با تأمین مالی تروریسم است. 

در بیشتر اسناد بین‌المللی این عنوان همراه با پولشویی مورد بحث قرار می‌گیرد؛ چراکه به اعتقاد صاحب‌نظران شباهت زیادی بین این دو عنوان وجود دارد. این رویکرد تا زمانی که عمده منابع مالی از طریق حمایت‌های مالی ثروتمندان و دولت‌ها تأمین می‌شد، کارآمد بود ولی امروزه با تحولات رخ داده در گروه‌های تروریستی نمی‌توان صرفاً با تدابیر اتخاذشده در پولشویی به جنگ منابع مالی تروریست‌ها رفت. 

گروه‌های تروریستی امروزه بیشتر منابع مالی خود را از سرزمین‌های تحت اشغال، تجارت و ارتکاب جرایم سازمان‌یافته به دست می‌آورند. به عبارتی می‌توان گفت امروزه جهان با اقتصاد تروریسم مواجه است. براین‌اساس برای طراحی نظام کارآمد مقابله با تأمین مالی تروریسم باید علاوه بر استفاده از تدابیر مقابله با پولشویی به تدابیر توصیه شده در اسناد مربوط به جنایات سازمان‌یافته نیز توجه کرد. مقابله با تأمین مالی تروریسم بخشی از تلاش جامع‌تری است که در جامعه جهانی برای مقابله با تروریسم صورت می‌پذیرد. 

تروریسم، به‌کارگیری خشونت برای ایجاد جو ترس در یک گروه یا عموم مردم است که از پی انجام آن هدفی سیاسی یا ایدئولوژیک دنبال می‌شود. منابعی که برای اهداف تروریستی به کار می‌روند ممکن است از منابع خیریه، کسب‌وکار مشروع، فعالیت‌های غیرقانونی یا ترکیبی از آن‌ها سرچشمه گرفته باشد. به‌هرحال هدف مخفی نگه‌داشتن منشأ مشروع و یا غیرمشروع منابع مالی جهت عملیات تروریستی است زیرا اگر منشأ مخفی بماند، امکان استفاده از همان منبع برای فعالیت‌های بعدی فراهم می‌شود و فعالیت تروریست‌ها بدون پیگیری ادامه می‌یابد. 

تأمین مالی تروریسم به فعالیت‌هایی که حمایت مالی برای افراد یا گروه‌های تروریستی فراهم می‌کند اطلاق می‌شود. تأمین مالی تروریسم برای نخستین‌بار پس از حملات 11 سپتامبر سال 2001 میلادی در نیویورک مورد توجه جدی جامعه جهانی قرار گرفت و قطعنامه 1373 شورای امنیت ملی سازمان ملل به سرعت پس از این حملات  صادر شد. گروه ویژه اقد ام مالی FATF))  پس از این حملات در کنار توجه به پولشویی، تأمین مالی تروریسم را نیز در برنامه خود قرار داد و توصیه هایی را با موضوع جلوگیری از این عملیات در توصیه‌های چهل گانه خود ادغام نمود.  

 تفاوت تأمین مالی تروریسم و پولشویی 
1- هدف پولشویان پنهان کردن منشأ مالی آن و کسب هرچه بیشتر درآمد است. درحالی که تامین مالی تروریسم، مقاصد مالی و سودآور ندارد.  
2- منشا منابع مالی در پولشویی از طریق فعالیت‌های غیرقانونی نظیر قاچاق، اختلاس و غیره است. در حالی‌که برای ارتکاب فعالیت‌های تروریستی، علاوه بر فعالیت‌های غیرقانونی میتوان از فعالیت‌های قانونی نظیر خیریه ها استفاده کرد. 

کنوانسیون بین‌المللی برای جلوگیری از تأمین مالی تروریسم  
سازمان ملل در سال 1999 کنوانسیون بین‌المللی برای جلوگیری از تأمین مالی تروریسم را پذیرفت. 
این کنوانسیون از کشورهای تصویب کننده می خواهد که تروریسم، سازمانهای تروریستی و عملیات تروریست‌ها را جرم انگاری کنند. به موجب این کنوانسیون، تهیه و جمع آوری منابع مالی، قصد به کارگیری آن منابع برای مقاصد تروریستی و علم به اینکه منابع برای انجام هریک از عملیاتی خرابکارانه که در سایر کنوانسیون های ضمیمه به این کنوانسیون  تشریح شده استفاده شود، غیرقانونی است. 
به‌موجب بند اول ماده 3 کنوانسیون، تأمین مالی تروریسم چنین تعریف شده  است: ارائه یا جمع آوری وجوه، به هر وسیله، به طور مستقیم یا غیرمستقیم و به طور عمد، به قصد یا با علم به این که به طورکلی یا جزئی، صرف اجرای اعمال تروریستی شود.  

از لحاظ اهمیت، اعتبار شکلی و الزام‌آوری در سطح بین‌المللی، علاوه بر کنوانسیون فوق، سه سند حقوقی در خصوص مبارزه با تأمین مالی تروریسم وجود دارد که عبارت‌اند از: 
1- قطعنامه شماره 1373 شورای امنیت سازمان ملل متحد مصوب سال 2001 میلادی؛  
2- توصیه‌های چهل گانه گروه اقدام مالی؛
3- توصیه‌های چهل‌گانه تحت عنوان مبارزه با تأمین مالی اشاعه سلاح های کشتار جمعی که در توصیه شماره 7  گروه اقدام مالی نسخه سال 2012 میلادی ارائه شده است.



 
کلمات کلیدی : تأمین مالی تروریسمCountering Financing of Terrorismپولشوییگروه‌های تروریستیتعریف تأمین مالی تروریسم
 
امتیاز دهی
 
 

نظر شما
نام
پست الكترونيک
وب سایت
متنی که در تصویر می بینید عینا تایپ نمایید
نظر
نسخه قابل چاپ