جوانمردی در گفتگوی با خبرگزاری صداوسیما در خصوص رسیدگی به پروندههای پروژه سهام اظهار کرد: بر اساس گزارش دریافتی از واحدهای نظارتی سازمان بورس و شرکت فرابورس نوسانات غیرعادی روی نماد یکی از شرکتهای پذیرفتهشده در فرابورس اتفاق افتاده بود.
وی افزود: در بررسیهای تکمیلی که سازمان بورس انجام داده قبل از اینکه گزارش تهیه شد در واقع به این جمعبندی رسیدند که سهامدار عمدهی یکی از این شرکتها با همراهی معاملهگر یک شرکت کارگزاری بخشی از سهام خود را در اختیار یک گروه مجرمانه قرار داده است.
مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه بیان کرد: کاری که آنها کردند این بود که روی نماد معاملاتی چند کار مجرمانه انجام دادند. یک اینکه در یک بازه زمانی معاملات هماهنگ بین خریدار و فروشنده، معاملات بالاتر از قیمت مظنهی جاری بازار و ورود سفارش و حذف سفارش اتفاق افتاد که این موارد باعث شد مردم به خرید آن سهم اغوا شوند و قیمت سهم بهصورت کاذب افزایش یابد.
جوانمردی در ادامه افزود: بهصورتی که تقریباً در یک بازه زمانی کمتر از دو ماه، بیش از ۱۲۰ درصد قیمت این سهم افزایش پیداکرده بود. سپس موضوع به واحد حقوقی ارجاع شد و بررسیهای لازم صورت گرفت و سپس مدیریت امور حقوقی سازمان بورس موضوع را نزد سازمان و مراجع قضایی جهت رسیدگی قضایی اعلام کرد.
مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص میزان جریمه متهمان این پرونده گفت: برخی از متهمان این پرونده پذیرفتن که جرم مرتکب شدند و بهصورت داوطلبانه، با هماهنگی مراجع قضایی و با پیگیری سازمان بورس بخشی از زیان وارده به اشخاصی که در سهم سرمایهگذاری کردند را پرداخت کردند و حدود ۱۵ میلیارد تومان بهحساب ده هزار سهامداری که در آن دوره سهم را خریداری کرده بودند واریز کردند.
جوانمردی در ادامه بیان کرد: برخی از اشخاص هم حاضر به جبران خسارت نشدند و جزو سهامداران عمده بودند، پرونده آنها ادامه پیدا کرد و به جزای نقدی دو برابر سود حاصل از افزایش دارایی سهام در آن بازه به مبلع ۲۲۰ میلیارد تومان محکوم شدند.
مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس و اوراق بهادار با توصیه به سرمایهگذاران اظهار کرد: وقتیکه بدون هیچ تحلیل، اتفاق و خبر مثبتی، قیمت یک سهم بهصورت هیجانی افزایش پیدا میکند، ممکن است سهم مورد سود استفاده یکسری از افراد قرارگرفته باشند. در پروندههای مختلف داشتیم افرادی با عملیات مختلف مثل رنج کشیدن، معاملات هماهنگ، حذف سفارش و سفارش چینی گسترده سهم را پروژه میکنند و باعث افزایش قیمت سهم میشوند و در اوج از سهم خارج میشوند. در همچنین مواردی مردم باید دقت کنند که اگر سهم ارزش بنیادی ندارد یا به آن حد رشدی که تحلیلگر میگوید نرسیده ممکن است یک سوءاستفاده پشت آن باشد.
جوانمردی در ادامه با اشاره به یک پرونده دیگر در زمینه اطلاعات نهانی در بازار سرمایه گفت: در پروندهای دو الی سه نفر که هیچ سابقه معاملاتی در بازار نداشتند، در یک سال، به نمادی در عرض دو ماه ورود سنگین داشتند و روی یک نماد وارد شدند و معامله کردند و ۱۰۰ درصد سود کردند. سپس موضوع را به مقامات قضایی اعلام کردیم. متوجه شدیم این افراد قبل از اینکه قیمت سهام بالا برود از خبر مثبت سهم در سامانه کدال منتشر شود، اطلاع داشتند و بهصورت سنگین سهم را خریده بودند.
مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه بیان کرد: سپس با گردش دارایی توسط قاضی متوجه شدیم که مدیر سرمایهگذاری یکی از شرکتها که قبلاً سابقه خانوادگی و شغلی با هم داشتند، به آنها اطلاع دادند. شخصی که اطلاعات را در اختیار آنها قرار داده بود، به بند ۱ ماده ۴۶ مصداق افشای اطلاعات نهانی محکوم شدند و آن اشخاصی که از اطلاعات نهانی سو استفاده کرده بودند و معامله مبتنی بر اطلاعات نهانی داشتند به بند ۲ ماده ۴۶ قانون بازار جزای نقدی سنگین برای آنها صادر شد.